Eitech kvalitetssäkrar elinstallationerna i världens första trådlösa elväg på allmän väg för bussar och tunga lastbilar

Förväntan och stämningen var idag elektrisk när vägarbetet startades för världens första trådlösa smartroad på Gotland utanför Visby. Eitech, som bidrar med sin kompetens i form av kvalitetssäkring och installation av eltekniken i projektet, var självklart på plats för att bevittna det historiska ögonblicket.

- Det är häftigt att projektet nu går in i ett nytt skede när produktionen i Visby startar på allvar. Fram till denna tidpunkt har Eitechs fokus varit att säkerställa att tekniken, som ger unika möjligheter att minska koldioxidutsläppen från vägtrafiken, följer svenska regler och riktlinjer enligt elsäkerhet och samtidigt tillgodoser de funktionskrav som finns i den nya anläggningen, berättar Tomas Lindsbro, Enhetschef Projekt inom Eitech.

Smartroad Gotland är ett treårigt demonstrationsprojekt med stöd från Trafikverket och som byggs i olika faser. Den färdiga elvägen blir 4,1 km mellan centrala Visby och flygplatsen, varav 1,6 km blir elektrifierad i tre segment. Den första fasen påbörjades idag och avser en teststräcka, där den tekniska utrustningen bestående av bland annat spolar och kablage för kraftförsörjning placerats i den uppfrästa vägbanan för att sedan asfalteras igen.

- Vi är stolta att tillsammans med övriga partners få medverka i Smartroad Gotland. Projektet ligger helt i linje med vår ambition att genom våra lokala och globala varumärkens kompetens bidra i utvecklingen av ny teknik och stödja två stora förändringar; den digitala transformationen och energiomställningen, säger Åke Thimfors, General Manager för VINCI Energies i Sverige.

Ambitionsnivån i projektet är hög. Anläggningsarbetena fortsätter i vår, och nästa höst ska den slutgiltiga vägen mellan Swedavias flygplats på Gotland och centrala Visby vara färdigställd. Elektriska fordon som laddas trådlöst när de kör på vägen börjar dock testas redan i början av nästa år.

Läs mer om projekt Smartroad Gotland

Pressmeddelande idag från Smartroad Gotland

För ytterligare information kontakta:
Tomas Lindsbro, Enhetschef Projekt, Eitech Electro AB, tfn +46 70 212 17 22, E-post: tomas.lindsbro@eitech.se
Åke Thimfors, General Manager VINCI Energies i Sverige, tfn +46 73 520 00 37, e-post: athimfors@vinci-energies.com